Jaké nástroje používám na frontend kodéřinu? Seznam níže je výčet nejpoužívanějšího softwaru. Bez čeho bych nemohl pracovat a co mi neskutečně ulehčilo (nejen) kodérský život?

Existuje pár nástrojů, které mám otevřené prakticky pořád. Je to třeba editor Visual Studio Code, Spotify, Chrome. Třeba bez VSC už ani ránu. Proč? To se dozvíte níže.

Kódy, texty, editory, IDE

Visual Studio Code - za mne jednička v editorech. Používal jsme dlouhou dobu Sublime Text, ale VSC jej hrdě nahradilo. Spousty pluginů, prakticky co týden update, rychlost naprosto v pořádku a překvapivě… nepadá :-) V práci používám i plnotučné Visual Studio, protože je projekt psaný v C# a .NET
Typora - výborný markdown editor. Podporuje snad všechno co si lze přát. Samozřejmě jde používat i samotný VSCode, ale když nemusím, tak raději používám Typoru při psaní delších textů.

Verzování

Git - bez verzování už ani ránu! Kdo zažil nějaký rollback, nebo ztratil nějaké kusy kódu díky chybnému přeuložení ví, jaké peklo to je :-)
GitKraken - výborný GUI klient pro Git, který usnadní neskutečně práci. Sice je placený, pokud ho používáte na komerční projekty, ale vyplatí se!

FTP & administrace serveru

FileZilla - aktuálně používám FileZillu na všechno co jde, protože jako jeden z mála programů je stabilní
WinBox - GUI pro ovládání Mikrotik RouterOS
Termius - Docela zajimavý SSH klient jak pro Linux/OSX/WIN, tak i Android a iOS, který synchronizuje uložené servery mezi všechny připojené zařízení pod daný účet, obsahuje SFTP klienta, podporuje snippety a další zajimavé věci.
Apache Logs Viewer - jak napovídá název, je to prográmek na zkoumání logů nejen z Apache. Pokud někdo nechce desktop aplikaci, tak mohu doporučit GoAccess.io

Grafické nástroje, video editing a zvuk

Affinity Photo - totální náhrada Photoshopu! Proč platit nesmyslné předplatné, když je tady tento SW za jednorázovou cenu.
Affinity Designer - náhrada za Illustrator a také za jednorázovou cenu.
Zoner Photo Studio X - kvalitní správce fotek, který používám spíše je na náhledy a organizaci, než na nějakou větší editaci
ColorPix - výborné kapátko na barvy
Lightshot - vymakaný nástroj nástroj na lepší screenshoty
OBS Studio - velmi slušný nástroj na snímání obrazovky
VEGAS Pro - luxusní nástroj pro práci s video soubory
Audacity - rychlé úpravy zvuků? Tady nastupuje Audacity :-)

další nástroje a software

Slack - komunikace napříč týmem/firmou
Spotify - hudební relax při práci :)
VeraCrypt - nástroj na šifrování dat, který vznikl jako fork ukončeného projektu TrueCrypt
1Password - správce hesel pro všechny platformy které používám
Postman - nástroj na testování a práci s API
Dropbox - sdíení různých dokumentů mezi PC/MAC/telefon
Google disk - kalendář, kontakty, fotky, zálohy a další kvanta věcí mám na Google disku
CMDER - emulátor konzole pro Windows, který jde docela slušně předělat k obrazu svému
Everything - potřebujete něco najít na disku a nevíte kde to je? Mrkněte na tento nástroj.

Tohle je takový můj základ, který se moc nemění. Pořád jsou tu nástroje, které člověk nechce měnit, protože už si je vyladil natolik, že další změna by vyžadovala čas, který dneska skoro nikdo nemá. Ale pokud najdu nějaký další nástroj nebo software, který se zařadí k základu, tak přidám :-)

edit 10.3.2019

Doplněno pár kousků do seznamu a pár kousků naopak odebráno. Postupně se mi tak začíná usazovat docela zajimavý stack softwaru.

Co se výše odehrálo. Tak prvně jsem odebral putty, protože s tím počtem serverů už byla dřina to udržet nějak rozumně pod kontrolou. Sem tam ji sice ještě použiju, ale opravdu minimálně. Aktuálně už jedu Termius, který mi jednotlivé servery sharuje i do telefonu a dalších zařízení, navíc má v sobě SFTP klienta, ale hlavně mám více terminálů v jednom okně. To je asi největší výhoda oproti putty. Další změna nastala u Zoner Photo Studia, kdy jsem byl nahlodán a nakonec jsem podlehl při jedné akci na dva roky ZPSX za cenu jednoho roku. Tak jsem to nakonec vzal a zatím spokojenost. Dále jsem přidal markdown editor Typora jenž si našel svoje místečko a zatím to vypadá, že jeho pozice bude hodně pevná. A v čem spočívá jeho síla? Hlavně v jednoduchosti, možnosti si jej obarvit dle sebe, rychlé editace pomocí nabídek a vkládání všeho možného i nemožného :-) Prostě kvalitní softwaru a zadarmo. Dále jsem přidal CMDER, na který jsem očividně zapomněl, i když mi pomáhá skoro každý den.

Lubomír Merta

Původem správce sítě a Linux serverů, aktuálně frontend kodér, Android geek a sportovec z gauče.


Vytvořeno