Pracujete často na počítači nebo notebooku, ale nevyhovuje vám klávesnice nebo myš? Máte chuť se trochu rozmazlit a zpříjemnit si práci? Pokud ano, tak si přečtěte tento článek.

Jak je možné vyčíst z příspěvků na blogu, tak nejsem moc velký pisálek a tohle je za poslední dva roky první článek, který sem dávám. Nebyl čas, protože jsem měl docela dost práce a hlavně jsem psal jinam a spíše se zaměřil na diskuze a jiné druhy medií. Každopádně nastal čas sepsat si svoje poznatky i jinam, než do diskuzí, a tak sem čas od času hodím článek na téma software a nebo hardware. Dneska to třeba bude výborná periférie od Logitechu.

Mechanika a vysoký zdvih, nebo low profile?

Už od dětství jsem hledal pohodlné klávesnice a myši a to mi zůstalo dodnes. Každá klávesnice má samozřejmě něco do sebe a každému sedí to či ono. Já mám nejraději low profile klávesy. Nevím proč, ale klasické tlačítka které je dnes možné vidět u mechanických kláves mi tak nějak nesedí. Tím netvrdím, že jsou špatné, ale ruce jsou zvyknuté na práci na notebooku, tudíž na low profilu. Takže mechanika a klasický zdvih, nebo low profile? Na tuto otázku je těžké odpovědět. Každému sedí něco jiného a také záleží na tom, k čemu má klávesnice sloužit. Jestli na psaní, nebo hraní. Obojí se dá samozřejmě provozovat na jakémkoliv typu klávesnice, ale každý mechanismus má svoje výhody a nevýhody pro daný typ činnosti.

Tady by bylo slušné poznamenat, že existuje i low profile mechanika (např. Logitech G915 Lightspeed, Logitech G815 a mnoho dalších od různých výrobců). Ceny jsou ale mnohdy o hodně výše, než za běžnou mechaniku s klasickým zdvihem.

Ale pojďme zpět. Na hry je lepší mechanika, na psaní je zase lepší klasická (např. membránová) klávesnice. Proč? Na toto téma by se dalo napsat asi tak deset stránek textu a pořád by to bylo málo. Když to vezmu osobně, tak u mechaniky je výhoda toho, že když “vymačkám” tlačítko, tak ho prostě vyměním a jedu dál. Tahle výhoda a membrány není, i když co si budeme, dřív ta klávesnice umře na něco jiného, než vymačkané tlačítko :-) Další výhody jsou delší a plynulejší stisk kláves, odezva, možnost výberu spínačů. Těch výhod a nevýhod mechaniky bude hodně a jak jsem psal, vždy záleží na tom, co preferuje uživatel. V případě Logitech MX Keys se jedná o membránovou klávesnici s nízkoprofilovým typem spínačů a nůžkovým mechanismem. Stejný mechanismus najdete prakticky na většině notebooků a nízkoprofilových klávesnic. Vyjimkou byla řada u MacBooku, kdy si Apple vymyslel vlastní Butterfly mechanismus, který ale způsobil tolik problémů, že se po letech vrátila zpět “nůžková” klávesnice.

Jak to mám tedy já? Na psaní a běžnou práci jednoznačně Logitech MX Keys, na hry mechanická klávesnice.

Zpracování, materiály a výbava

Samotná klávesnice je jeden velký kus kovu (předpokládám že slitina hliníku potažená jemnou vrstvou plastu) a plastových tlačítek s váhou 810 gramů. Rozměry jsou 43 cm šířka, 2 cm výška a cca 13.2 cm hloubka. Nabízí se dvě barevné varianty černá/grafitová (kombinace znaků pro WIN i MAC) a černá/šedá (znaky jen pro MAC).

verze graphite

verze pro MAC

Tlačítka

Jak jsem psal výše, tlačítka jsou plastová, ale nejedná se o ten laciný plast, který se začne po pár měsících různě barevně měnit, v tom horším případě kroutit díky úlevě materiálu. Tady se jedná opravdu o dobře zpracovaná tlačítka, která jsou příjemné na dotyk a která mají uprostřed každého tlačítka prohlubeň, která navádí prst přesně na střed. Stisk je tak jistější a naprosto přesný. Hezky a čistě vypadají i popisky jednotlivých kláves, protože neobsahují tuny balastu okolo a obsahují jen to důležité. Horní řada funkčních kláves není obligátní F a číslo, ale je z větší části označena velkým znakem pro multimediální zkratku a až dole v rohu se krčí příslušné označení daného “efka”. U popisku nutno podotknout nedostupnost CZ znaků, i když jedna alternativa by tu byla. A to nechat si popisky vygravírovat. Jeden CZ e-shop to prováděl, ale aktuálně už je tato volba tuším nedostupná.

Podsvícení

Jako jedna z mála, možná i jako jediná na trhu, nabídne tato klávesnice podsvětlení, které reaguje na přiblížení ruky. Tuto funkci zajišťují dva proxymity senzory, jeden na straně numerické části a druhý na alfanumerické části. Pomocí těchto senzorů klávesnice zhasne podsvícení, když jsou ruce od klávesnice pryč a naopak rozsvítí, když se ruce přiblíží. Senzory ovládají i intenzitu podsvětlení tak, aby se zbytečně nevybíjela baterie. Díky tomu dokáže klávesnice fungovat na integrovanou baterii slušných deset dní s podsvětlením, nebo až pět měsíců bez podsvětlení. V případě, že baterii dochází dech, lze připojit klávesnici pomoci USB-C kabelu a nechat ji při práci dobíjet.

Samotné podsvícení je dostatečné, a i intenzita je, dá se říci, po celé délce klávesnice kvalitní. V různých diskuzích jsem našel nějaké stížnosti, že podsvícení (intenzita) není všude stejné, ale já jsem zatím nepozoroval nějaké zásadní změny a vše svítí tam kde má. Další stížnost jsem viděl na to, že podsvětlení prosvítá okolo kláves. Ano, je tomu opravdu tak, ale ostatně i klávesnice v Macu Pro za sto padesát tisíc má stejný “problém”. A proč ty uvozovky? Protože je to normální jev u podsvětlených klávesnic. Kdyby to nemělo svítit okolo, tak budou tlačítka spojená do jednoho kusu černé gumové rohože.

Připojení

K dispozici máme dvě možnosti, jak klávesnici připojit. Bluetooth a klasické rádiové spojení pomocí donglu do USB. Klávesnici je možno současně připojit až ke třem zařízením a jednoduše mezi nimi přepínat pomocí třech tlačítek a funkci Easy Switch. Přepínání je naprosto bez problémů a všechno je rychlé a plynulé. Jediné, co mi schází je to, že by software mohl přepínat i myš, která disponuje stejnou funkcí spárování až ke třem zařízením a je taktéž od Logitechu. Tohle je jedna z funkcí, která mi opravdu schází a je to asi jediná věc, která mi schází k dokonalosti ve spojení této klávesnice a myši od Logi. Přitom tuhle funkci bych u takto drahých periférií očekával. Třeba se ji ale jednou nějakým updatem dočkáme, teda pokud už někdo nenapsal nějaký skript, který to dokáže už teď :-) (zatím jsem nehledal).

Za velikou přednost ale považuji kombinaci Bluetooth a donglu, protože v práci jsem používal Logitech K380 a v případě dualbootu WIN/LIN na notebooku jsem musel klávesnici vždy přepárovat, což v případě MX Keys nehrozí, protože stačí spárovaný dongle a vše funguje po restartu automaticky. U K380 jsem zkoušel i různé metody úpravy konfigurace Bluetooth (Fedora 34), ale nepovedlo se mi to obejít. Na předchozích verzích Fedory 32 i 33 úprava fungovala a po restartu do jiného OS se mi klávesnice sama připojila, na Fedoře 34 se mi to bohužel nepovedlo. Tím nechci říct, že to nejde, ale mě osobně se to nepovedlo očůrat :-)

Ohledně přepnutí obou zařízení je tu jedna možnost, a to použít Logitech Flow, které dokáže při přejezdu kurzoru ke hraně displeje na jednom zařízení přepnout myš i klávesnici na zařízení další. Tyto zařízení ale musejí být na stejné síti a aplikace musí být nastavená. Nicméně pořád bych raději uvítal možnost přepnout klávesnici i myš jedním tlačítkem z jednoho, nebo druhého, zařízení.

Software a nastavení

Logitech Options je software, pomocí kterého lze nastavit periférie od tohoto výrobce. Co se mě týče, tak je tento software pro periférie jeden z nejlepších, které jsem měl možnost používat. Vše je přehledné a jednoduché. Úvodní obrazovka nabídne přehled spárovaných zařízení, stav baterie daného zařízení a typ připojení.

Kliknutím na vybrané zařízení se dostaneme přímo na přehled daného zařízení. V případě výběru MX Keys uvidíme klávesnici s orámováním kolem určitých kláves, což značí možnost tyto tlačítka takzvaně “přebindovat”, tedy jim změnit výchozí nastavení či funkci. V našem případě možnost přepnout chování F řady a multimediálních tlačítek tak, aby tlačítka fungovala buď jako standardní Fková řada kláves, nebo naopak jako multimediální tlačítka (jas, kalkulačka, podsvícení klávesnice, hlasitost zvuku atp.). U obojího platí, že pokud je aktivní jedna, nebo druhá funkce, tak po stlačení klávesy FN dojde k výměně funkcí. Například v případě aktivní “Fkové” řady vyvoláte multimediální zkratku pomocí tlačítka FN a zmáčknutím dané funkce (viz screen níže a orámovaná tlačítka nahoře + tlačítko FN dole).

Tím ale výčet funkcí na dané záložce nekončí. Máme zde ještě rozšířené nastavení, pod kterým nalezneme možnosti pro zachování MAC layoutu, vypnutí podsvícení, automatického zapnutí safe módu baterie, ovládání notifikací pro tlačítko CAPS LOCK a informaci o vybití baterie. Můžeme zde provést i zálohu nastavení, které ale není bohužel zálohované do cloudu pod přihlášený účet, což je jedna z věcí, které opět nedokážu pochopit. Poslední důležitá položka v tomto menu je vypnutí a zapnutí pro automatický update softwaru.

Jako další velkou přednost této klávesnice vidím v tom, že si lze funkce na horní řadě Fkových tlačítek nastavit pro jednotlivé aplikace rozdílně. V nabídce “All Applications” stačí povolit tuto funkci, následně vybrat aplikaci, pro kterou chceme navolit rozdílné funkce oproti defaultnímu schématu a pak už jen volíme co má daná klávesa ve vybraném programu dělat. Po spuštění dané aplikace dojde k přepnutí chování tlačítka/tlačítek na námi definované funkce.

Závěr

Logitech MX Keys je jedna z nejlepších klávesnicí tohoto typu na trhu. Máme zde možnost připojení pomocí Bluetooth/donglu, přebindování tlačítek pro různé aplikace, nabíjení pomocí USB-C, perfektní podsvětlení a ohledně materiálů a zpracování nemám k této klávesnici vůbec žádné výhrady. Sklon sedí naprosto perfektně, tlačítka jsou taky kvalitně zpracované a díky váze necestuje klávesnice po stole. Jediné co bych vytknul je věc softwaru. Jedná se o již zmíněné přepínání klávesnice i myši současně v případě, že se jedná o HW od Logi, které používá stejný software a obojí je stejné řady MX. Další věc softwaru není taková bolest jako to první, ale zálohovat nastavení do cloudu pod zalogovaný účet by taky nebylo od věci.

Pro porovnání jsem možnost otestovat i největšího rivala klávesnici Magic Keyboard s numerikou od Apple, ale ta postrádá několik funkcí, díky které ji MX Keys strčí do kapsy. Jednak je to rozložení pro WIN i MAC, ale hlavně podsvětlení a nabíjení pomocí USB-C. Magic Keyboad nemá totiž podsvícení a nabíjí se pomocí Lightningu. Tohle je zase věc, kterou nechápu u Applu. Dělají výborné zařízení, ale kombinují stále Lightning a USB-C. Takže ten, kdo nemá výhradně jen nové zařízení, tak musí stále mít po ruce tyto dva kabely na nabíjení. Přitom Macbooky už jedou nějakou tu dobu jen USB-C. Naštěstí se situace v poslední době hodně zlepšila a dle všeho už bude na novinkách jen USB-C konektor.

Za mě tedy dostává klávesnice 9.5/10 a pokud Logitech vyladí software a udělá to přepínání profilů, tak přidám i ten poslední půl bod do desítky :-)

Lubomír Merta

Původem správce sítě a Linux serverů, aktuálně frontend kodér, Android geek a sportovec z gauče.


Vytvořeno